Opfrisles of (medische) rijtest

De opfriscursus voor de auto kent verschillende mogelijkheden.

Opfrissen

Ooit het rijbewijs behaald, maar daarna niet veel gereden of langere tijd helemaal niet gereden? Dan kan een opfrisles geen kwaad. Hiermee wordt u gewezen op een aantal punten die de veiligheid tijdens het rijden verbeteren en het zelfvertrouwen vergroten. Ook kunt u oefenen op bepaalde onderdelen, zoals een lesje inparkeren, rijden op de snelweg, rijden door tunnels, etc.

 

Rijtest / medische rijtest CBR

Sommige ouderen boven de leeftijd van 75 jaar die in het bezit zijn van een rijbewijs, dienen bij het verlengen hiervan een rijtest af te leggen. Dit is geen examen, maar een test. Er wordt gekeken of de betrokkene het voertuig op een veilige en verantwoorde manier bestuurt. Om deze doelgroep een handje te helpen, geeft VBOC opfrislessen. Zo kan iemand voorafgaand aan de rijtest een aantal ‘rijlessen’ volgen. Geadviseerd wordt om eerst een intake te doen en aan de hand hiervan het aantal lessen te bespreken.

Het kan ook zijn dat het CBR u een rijtest in een lesauto oplegt vanwege een medische aandoening. Wij reserveren de rijtest voor u en begeleiden u.

Via deze link kunt u bij het CBR online de verlenging van uw rijbewijs aanvragen https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring/uw-situatie/gezondheidsverklaring-75-jaar-of-ouder.htm

Als u een rijbewijskeuring wilt aanvragen, dan kan dat via de Rijbewijsdokter in Almere  https://rijbewijsdokter.nl/rijbewijskeuring-b-75/

Rijangst

Voor degenen die al langere tijd in het bezit zijn van het rijbewijs, maar zelden tot nooit rijden, is autorijden niet vanzelfsprekend. Om na lange tijd toch weer achter het stuur te stappen, kan angst soms de overhand nemen. Ook voor hen geeft VBOC opfrislessen. Dit geldt ook voor specifieke rijangsten, zoals het rijden op snelwegen, rijden door tunnels of over bruggen, etc. Vaak ontstaat na een ongeluk angst om te rijden, hier kunnen we u ook mee helpen. Juist omdat er een instructeur naast u zit, met dubbele bediening, geeft dit al een veilig gevoel. Wilt u deze angst overwinnen en weer zelfverzekerd achter het stuur zitten, meld u dan aan voor een proefles en vermeld bij opmerking ‘rijangst’. Tijdens deze les bespreekt u met de instructeur hoeveel lessen (dan wel uren) nodig zijn.

 

Automaat naar schakel

Rijd u wel regelmatig auto in een automaat, maar gaat u binnenkort in een schakelauto rijden, dan is een opfrisles in een schakelauto geen overbodige luxe. Het gebruik van de koppeling (onder andere) is lang geleden en verdient enige aandacht die het krijgt tijdens een opfrisles bij Het VBOC. Let wel! De kandidaat moet in het bezit zijn van een rijbewijs waarmee in een schakelauto gereden mag worden.

Kosten

Hiervoor betaalt u het tarief per lesuur.

 

 

Opfrisles rijden met aanhanger, caravan, trailer

Wat betreft het rijden met een aanhanger zijn er meerdere mogelijkheden.

Aanhanger rijden met het B-rijbewijs

Zo is het bij een B-rijbewijs toegestaan met een kleine aanhanger en een (lichte) caravan te rijden. Dit wordt niet (altijd) tijdens de rijopleiding geleerd terwijl het enige kennis en vaardigheden behoeft. Voor deze doelgroep is het mogelijk een opfrisles te doen.

Bent u in het bezit van het rijbewijs E achter B, maar rijd u te weinig, bijvoorbeeld alleen als u in de zomerperiode op vakantie gaat? Dan kunt u zich aanmelden voor een opfrisles.